Wonen is leven
 
 
Karen Orie-Vreugdenhil van VanderHelm Bedrijven BV: 
“Goed uitleggen dat je een pas op de plaats maakt vanwege beschermde diersoorten”

Bij renovatie- en nieuwbouwprojecten kan niemand voorbij aan de Wet natuurbescherming. Ook Vidomes niet. Zo houden we bij het opknappen van de woningen aan de Hoogkamerlaan in Rijswijk niet alleen rekening met de mensen, maar ook met de gierzwaluwen en de vleermuizen die er wonen. Karen Orie-Vreugdenhil is projectleider Ecologie bij VanderHelm Bedrijven BV. Zij geeft samen met haar collega’s advies aan Vidomes over wat nodig is om de dieren én het bevoegd gezag tevreden te stellen, zodat het project kan doorgaan.

“We beginnen ieder traject met een ecologische quickscan. Dat hebben we ook in Rijswijk gedaan,” vertelt Karen. “Aan de hand van een eenmalig veldbezoek en een bureaustudie onderzoeken we of we binnen het projectgebied een beschermde soort verwachten. In de woningen aan de Hoogkamerlaan bleken er verschillende nestelmogelijkheden te zijn. Gierzwaluwen kunnen bijvoorbeeld onder de dakranden van de kopgevels vliegen. En ook vleermuizen kunnen zich in de spouwmuur nestelen. Daarom was er nader onderzoek nodig.”

Uitwijkmogelijkheden
Zo’n vervolgonderzoek kan alleen in de periode plaatsvinden waarin de dieren broeden. Voor vleermuizen is die periode van half mei tot eind september, voor gierzwaluwen tussen begin juni en half juli. Karen: “Het is heel bijzonder wat we in Rijswijk hebben aangetroffen. Er zit een grote kolonie gierzwaluwen en we hebben veel verblijfplaatsen van vleermuizen aangetroffen. Conclusie is dus dat Vidomes daar niet zomaar aan de slag kan.”

Wie de juiste maatregelen neemt, kan ontheffing van de Wet natuurbescherming krijgen. Karen: “Samen met Vidomes hebben we een activiteitenplan opgesteld. Onderdeel daarvan is dat we bijvoorbeeld vleermuiskasten ophangen, zodat vleermuizen daar tijdelijk naar kunnen uitwijken. Ook geven we in het plan aan hoe we ervoor zorgen dat er na de renovatie weer voldoende gelegenheid is om te nestelen. Dit plan ligt nu bij de provincie voor goedkeuring.”

Vertraging
Al met al gaat zo’n ecologietraject met de nodige doorlooptijd gepaard: “Als je in september een quickscan uitvoert, kun je pas in het volgend jaar vervolgonderzoek doen. Voor bepaalde soorten geldt ook nog eens een gewenningstijd. Zowel voor als na de renovatie moeten de tijdelijke verblijfplaatsen dan naast de huidige of de nieuwe huisvesting blijven bestaan.”

“Maar de beste route is toch wel om in een zo vroeg mogelijk stadium al over ecologie te beginnen. Begin bij de eerste plannen al meteen met onderzoek. Dan kom je later niet voor verrassingen te staan”, adviseert Karen. ”Ik weet dat dat bij corporaties niet altijd mogelijk is, omdat zij vaak nog niet weten wat ze de komende jaren van plan zijn. Dan kun je niet anders dan de planning opschuiven.”

Communicatie
Volgens Karen is het belangrijk om bewoners en belanghebbenden mee te nemen in de onderzoeken en planningen: “Zorgvuldige communicatie staat voorop. Je moet goed uitleggen waarom je een pas op de plaats in het renovatietraject maakt. Vaak ontstaat er dan wel begrip voor de situatie.”

Passie
Ondertussen is Karen alweer druk bezig met onderzoek voor andere bouwprojecten. Naast haar gedrevenheid om opdrachtgevers zo goed en zo snel mogelijk te helpen, spreekt in haar werk ook haar hart voor de natuur: “Laatst kwamen we op een plek een zeer bijzondere vleermuizensoort tegen die we daar niet hadden verwacht. Blijkt die soort zich te hebben uitgebreid naar dat gebied. Juist dat maakt mijn werk ook zo leuk!”
@VidomesKCC
 
facebook.com/vidomes
 
06 - 13 27 59 72
www.vidomes.nl
088 – 845 66 00
 
 
 
Reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief? vidomesnieuwsbrief@vidomes.nl